ÇOCUKLARDA DİKKAT GELİŞİMİ
Çocuklarda dikkat gelişimi bültenimiz yayınlanmıştır.
Birçok alanda daha başarılı olmamızı sağlayan dikkat becerisi; ilginin belli bir uyarana odaklanması olarak tanımlanabilir. Okul öncesi dönem dikkat gelişimi için önemli bir evredir. Bu dönemde çeşitli rutinler oluşturularak, oyunlar ve etkinliklerle desteklenerek çocukların dikkatleri geliştirilebilir. Çocuklar 2-3 yaşlarından itibaren kısa süreli olarak (3-8 dk )bir uyarana odaklanmaya başlarlar. 4-5 yaştan itibaren bu süre 15 dk ya çıkar. 6 yaşa gelindiğinde dikkatleri daha istikrarlı ve uzun sürelidir. Teknolojinin gelişmesiyle artan ekran kullanımı ve buna bağlı olarak azalan açık hava etkinlikleri dikkat gelişimini olumsuz etkiler. Bazı ebeveynlerin de çocuklarının daha çok gelişeceği ve özgüven kazanacağını düşünerek fazla uyarıcı sunmaları (aşırı oyuncak seçeneği, çocukların sıklıkla kalabalık ortamlarda bulundurulması, çocukla sürekli etkinlik yapılarak ona serbest zaman fırsatı sunulmaması gibi) dikkat dağınıklığına sebep olmaktadır. Bunların yanında, kaygı, uyku ve beslenme problemleri(dengesiz ve sağlıksız beslenme, aşırı şeker tüketimi) de çocuğun dikkatini yoğunlaştıramamasına sebep olabilir.
- Çocukların dikkat gelişimi için öncelikle; başladığı bir oyunda geçirdiği süreyi olabildiğince uzatması sağlanarak diğer oyuna geçmeden önce de oynadığı oyunun malzemelerini kaldırması sağlanmalı.
- Odasını toplaması için gün ya da saat belirlenerek dikkat becerileri geliştirilmeli.
- Oyuncak sayısı sınırlandırılmalı. Çocuğa fazla oyuncak alınmışsa bile hepsi ortaya çıkarılmamalı, zamanla çeşitler değiştirilerek fazla olanlar ortadan kaldırılmalı.
- Çocukların teknoloji ile geçirdikleri süre sınırlandırılmalı. Ekran kullanımı en aza indirilmeli.
Çocukların dikkatini geliştirmek için;
- Oyunlar ve etkinlikler kullanılabilir. Bloklar, eşleştirme oyunları, görsel bulmacalar, hafıza oyunları, yapbozlar, dikkat setleri, hikaye anlatma gibi etkinliklerden yararlanılabilir.
- Etkinlikler için günlük zaman dilimleri kullanılarak rutinler oluşturulabilir. Oyun, yemek, hikaye saati gibi.
- Açık hava etkinliklerine ağırlık verilerek ekran kullanımı en aza indirilebilir. Doğa yürüyüşleri, parkta oynama gibi.
- Çocuğun yaşına uygun olarak etkinlik saatleri fazla uzatılmamalı ya da molalar verilmeli.
- Oyunlar ve kitaplar çocuğun ilgi alanlarına göre seçilirse daha etkili olabilir.
- Her konuda olduğu gibi bu konuda da çocuğa model olunmalı.
- Değerli veliler, teknolojik gelişmelerin hızla hayatımıza girmesi çocuklarımızın gelişimini tehdit etmektedir. Çocukların dikkat gelişimine küçük yaşlardan itibaren ne kadar önem verilirse akademik gelişimleri de o kadar iyi olacaktır.
ADA ANAOKULU
REHBERLİK SERVİSİ